Twee EU projecten toegekend aan staalprofessor Milan Veljkovic

01 mei 2017 door Webredactie CiTG

Professor Milan Veljkovic van de afdeling Structural Engineering van de TU Delft neemt deel in twee door de Europese Commissie toegekende projecten getiteld EqualJoints en Inno3DJoints. Beide projecten zijn gesubsidieerd vanuit het Steel & Coal Fund van de EU.

Inno3Djoints - ‘Clicksysteem’ voor hergebruik en modulair bouwen

Het doel van het onderzoeksvoorstel Inno3DJoints is om een zogenaamde ‘plug and play’ verbinding  te ontwikkelen om stalen buizen en lichtgewicht stalen balken met elkaar te kunnen verbinden. Vaak worden zulke verbindingen gelast, wat tijdrovend is en maakt dat een stalen buisconstructie niet afgebroken en elders weer opgebouwd kan worden. Veljkovic wil toe naar een clicksysteem in stalen constructies zodat er sneller gebouwd en afgebroken kan worden. Dat levert niet alleen de bouwindustrie winst op maar draagt ook bij aan het ontwikkelen van concept op basis van circulaire economie in de bouwsector. Bestaande gebouwen kunnen daarnaast met dit nieuwe systeem eenvoudiger verhoogd worden of gerenoveerd.

In bestaande bouwvoorschriften bestaan nog geen expliciete regels voor het gebruik van dergelijke innovatieve verbindingen. Veljkovic en zijn partners gaan daarom software ontwikkelen om het gedrag van deze innovatieve 3D plug-and-play verbinding te kunnen voorspellen en doorrekenen. Ze kijken daarbij naar normale belasting, maar ook naar het belasting bij aardbevingen of bij brand. Vervolgens stellen zij richtlijnen op om de ontwerpprocedure voor designers te vereenvoudigen.

Het project is een samenwerking tussen 7 diverse universiteiten en bedrijven, waaronder de universiteiten van Coimbra (Portugal) en Napels (Italie)  en een aantal Portugese en Spaanse staalbedrijven zoals Condesa en Famental.

Equaljoints_Plus – gedrag van staalverbindingen bij aardbevingen

Het project Equaljoints is vooral gericht op de disseminatie van de kennis en resultaten uit een eerder gelijknamig project dat door het Researchfonds Coal & Steel werd ondersteund. In dat project zijn de competenties en criteria van stalen verbindingen bij aardbevingen ontwikkeld. Dit nieuwe project is vooral gericht op het in de markt zetten en het verspreiden van de opgedane kennis, zodat ingenieurs, architecten, bouwbedrijven en staalproducenten er hun voordeel mee kunnen doen. De uitkomsten van het onderzoek en de (ontwerp)richtlijnen worden vertaald in 12 talen, waaronder ook Nederlands, en beschikbaar gemaakt via een website. Ook komt er een mobiele app om het gedrag van staalverbindingen bij aardbevingen te voorspellen en worden er diverse seminars en workshops georganiseerd.

De kosten voor dit project worden volledig gedekt door het Steel & Coal Fund.

Er is veel overlap tussen de doelen van beide projecten. Er is al een promovendus aangesteld aan de TU Delft. Er wordt ook nog een postdoc aangetrokken in de herfst om het team binnen de afdeling compleet te maken.