Railonderhoudsprijs voor Maria Molodova

13 oktober 2014 door Webredactie CiTG

Automatische detectie van kleine spoorbeschadigingen, zoals ontwikkeld voor Dr. Maria Molodova, werd woensdag 8 oktober beloond met de Maintenance Research Innovation Award.

Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse conferentie van het Nederlandse Instituut voor World Class Maintenance in Rotterdam. Omdat dr. Molodova vanwege haar verblijf in China niet aanwezig kon zijn, nam haar promotor prof.dr.ir. Rolf Dollevoet de cheque van 1.000 euro in ontvangst.

Foto: Edwin Wiekens

Squats

De door Molodova ontwikkelde detector spoort kleine beschadigingen van de rails op voordat die zich verder ontwikkelen. Vroege detectie (van 'squats') kan een flinke besparing op het onderhoud betekenen. In een vroeg stadium kunnen kleine oneffenheden nog weggeslepen worden. Later leiden hoge spanningen ter plaatse tot plastische vervorming van de rail en kunnen zich barsten gaan vormen in de rail die zelfs tot railbreuk kunnen leiden.

Wat haar vinding helemaal bijzonder maakt is dat de detector ondergebracht kan worden in een willekeurig onderstel van een trein en dat het onder normale transportsnelheden werkt.


Een 'squat' op de rail - Foto: Monash University, Australië

© 2017 TU Delft

Metamenu