Coen Spelt eerste afstudeerder met annotatie Integral Design & Management

28 maart 2017 door Webredactie CiTG

Coen Spelt is de eerste afstudeerder Construction Management and Engineering met een annotatie Integral Design & Management (IDM) op zak. In deze annotatie leerde hij op een andere manier kijken naar grote infrastructurele projecten. Het succes van een project hangt niet alleen af van het slim bouwen en samenbrengen van diverse projectonderdelen zoals bruggen en wegen. Een civiel ingenieur moet ook rekening houden met stakeholders, risicoaspecten, contracten en de wensen van de opdrachtgever. Het vraagt dus om ingenieurs die niet alleen goed kunnen rekenen, maar in staat zijn om al deze verschillende onderdelen bij elkaar te brengen. De annotatie geeft studenten deze skills.

Na zijn bachelor Civiele Techniek aan de Hogeschool van Utrecht werkte Coen een halfjaar bij de aannemer Heijmans. Hij maakte kennis met uitdagende en dynamische projecten. Na zijn studie wilde hij daar graag in verder. Hij koos voor Construction Management and Engineering. “In het tweede jaar van mijn master bleek ik al groot deel van de vakken, die onder de annotatie vallen, te hebben afgerond. Het idee achter de annotatie sprak me zeer aan. Mijn keuze was snel gemaakt”. Coen vertelt enthousiast verder:” De vakken leren je een andere manier van denken. Ze noemen dit het systeemdenken. Een complex probleem deel je op in kleinere delen. Ieder deel kun je zien als een apart system. Deze delen, ofwel systemen werken samen om een hoger doel te bereiken; het oplossen van het complexe probleem. Hiervan ga ik veel voordeel hebben als ik aan mijn professionele carrière begin. Door de behandelde onderwerpen krijg je meer feeling met de praktijk en de afwisseling beviel me zeer goed”.

Praktijk

De link met de praktijk is in de annotatie IDM zeer sterk. “Bij veel vakken is er een connectie met experts uit het bedrijfsleven. Bij het vak Infrastructuur Management werk je aan het Schiphol-Amsterdam-Almere project. Je maakt een risicomanagement plan met medestudenten en tijdens een werkcollege krijg je meer inzicht het betalingsmechanisme van dit project”.

Slimmer managen

Coen vond de annotatie goed te combineren met zijn master. Het programma van CME gaf hem veel vrijheid om zijn master vrij in te vullen. De vakken van de annotatie heeft hij ingezet als keuzevakken voor zijn master. Omdat zijn afstudeeropdracht moest voldoen aan zowel de eisen van master als annotatie heeft Coen gekozen voor een afstudeeropdracht bij VolkerInfra over procesmanagement- en verbetering. “Ik heb onderzoek gedaan naar procesverbetering binnen vijf grote infrastructuurprojecten in Nederland. De bouw van projecten in Nederland wordt steeds groter en complexer. Dit vraagt ook van ingenieurs om projecten slimmer te managen”.

Lees meer over de MSc thesis van Coen

Profiel Coen Spelt

• HBO Civiele Techniek Hogeschool van Utrecht
  • Master Construction Management and Engineering
  • Annotatie Integral Design Management (IDM)
  • Multidisciplinaire masterproject: Shock Safe Nepal
  • Huidige functie: Projectcoördinator Boskalis

Annotatie Integral Design & Management

Deze annotatie is voor studenten die willen werken aan multidisciplinaire civiele projecten. Voor studenten die technische diepgang zoeken, maar dit willen combineren met kennis en vaardigheden op het gebied van projectmanagement, integraal ontwerpen en asset management. Je gaat aan de slag met onderwerpen als systems engineering, ICT, planning, kosten- en risicobeheersing en levenscyclusbenadering.

Voor de annotatie volgen studenten de volgende vakken:

• 8 ECTS verplichte vakken CIE3380 en CIE4480
  • 6 ECTS keuzevakken
  • Multidisciplinair project, waarin je in een multidisciplinair team samenwerkt aan een technisch vraagstuk en daarbij gebruik maakt van een systeembenadering
  • Master thesis, waarin je een probleem onderzoekt dat technisch uitdagend is, maar waarbij ook managementaspecten een belangrijke rol spelen

Meer informatie over de annotatie